Vergilendirme Süreci Nasıl Başlar?
Vergiyi doğuran olayın ortaya çıkmasıyla devlet ile yükümlü arasında somut bir vergi ilişkisi başlar. Somut vergi ilişkisinin doğması ve ortadan kalkması süreci çeşitli aşamalardan geçer. Bu aşamaların her biri bir vergilendirme işlemini karşılamaktadır. Bu vergilendirme işlemlerine vergilendirme süreci denir.
Vergilendirme işlemleri, vergilendirme yetkisinin bir gereği olarak vergi idaresi tarafından yapılan ve vergi yükümlüsünün bağlayıcı nitelikte ve yerine getirmesi gereken zorunlu işlemleridir.
Vergiyi doğuran olay gerçekleştikten sonra vergi borcunun sona ermesine kadar sırasıyla geçmesi gereken dört aşama vardır. Vergilendirme sürecinde 4-T olarak bilinen bu aşamalar şunlardır:
- Tarh Aşaması
- Tebliğ Aşaması
- Tahakkuk Aşaması
- Tahsil Aşaması
Vergiyi doğuran olay gerçekleştikten sonra vergi borcunun sona ermesine kadar sırasıyla geçmesi gereken dört aşama vardır. Bu aşamalar; Tarh, Tebliğ, Tahakkuk ve Tahsil Aşamalarıdır.
Bu Aşamalar genel bir usul kanunu olan Vergi Usul Kanununda ayrı ayrı açıklanmıştır (VUK md. 20, 21, 22, 23). Verginin tahsili ise Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun çerçevesinde gerçekleşmektedir. Vergilendirme sürecinin aşamaları zincir işlemlerden oluşmakta olup, bu sürecin halkalarından herhangi birinin kopması halinde tek başına hukuki değer taşımazlar. Bazen aşamalar birbirleriyle birleşse bile her vergilendirme sürecinde bu aşamalar bulunmaktadır.