Vergilendirme Süreci Nasıl Başlar?

Vergiyi doğuran olayın ortaya çıkmasıyla devlet ile yükümlü arasında somut bir vergi ilişkisi başlar. Somut vergi ilişkisinin doğması ve ortadan kalk­ması süreci çeşitli aşamalardan geçer. Bu aşamaların her biri bir vergilendirme işlemini karşılamaktadır. Bu vergilendirme işlemlerine vergilendirme süreci denir.

Vergilendirme işlemleri, vergilendirme yetkisi­nin bir gereği olarak vergi idaresi tarafından yapı­lan ve vergi yükümlüsünün bağlayıcı nitelikte ve yerine getirmesi gereken zorunlu işlemleridir.

Vergiyi doğuran olay gerçekleştikten sonra ver­gi borcunun sona ermesine kadar sırasıyla geçmesi gereken dört aşama vardır. Vergilendirme sürecinde 4-T olarak bilinen bu aşamalar şunlardır:

  1. Tarh Aşaması
  2. Tebliğ Aşaması
  3. Tahakkuk Aşaması
  4. Tahsil Aşaması

Vergiyi doğuran olay gerçekleştikten sonra vergi borcunun sona ermesine kadar sıra­sıyla geçmesi gereken dört aşama vardır. Bu aşamalar; Tarh, Tebliğ, Tahakkuk ve Tahsil Aşamalarıdır.

Bu Aşamalar genel bir usul kanunu olan Ver­gi Usul Kanununda ayrı ayrı açıklanmıştır (VUK md. 20, 21, 22, 23). Verginin tahsili ise Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun çer­çevesinde gerçekleşmektedir. Vergilendirme süre­cinin aşamaları zincir işlemlerden oluşmakta olup, bu sürecin halkalarından herhangi birinin kopması halinde tek başına hukuki değer taşımazlar. Bazen aşamalar birbirleriyle birleşse bile her vergilendir­me sürecinde bu aşamalar bulunmaktadır.

Leave a comment

error: Content is protected !!