Vergi Sorumlusu Kimdir?
VUK m.8’e göre vergi sorumlusu, “verginin ödenmesi bakımından alacaklı vergi dairesine karşı muhatap olan kişidir”. Vergi sorumlusu, kendisi vergi mükellefi olmadığı halde mükellef ile olan ilişkisi nedeniyle gerek vergi ödeme ve gerekse vergiye ilişkin diğer ödevlerin yerine getirilmesi bakımından vergi dairesine muhatap olur. Vergi mükellefi ile sorumlu arasındaki temel fark, vergiyi doğuran olayın mükellefin şahsında gerçekleşmesi ve verginin, mükellefin malvarlığından alınarak ödeniyor olmasıdır.
Vergi kesintisi yapma sorumluluğunu yerine getirmeyenler ikmalen veya re’sen tarhiyata muhatap olabilirler ve cezalı tarhiyattan doğan vergi cezaları ile gecikme faizi ve zammını ödemek zorunda kalabilirler. Ancak bunlar, VUK m.11 gereğince ödedikleri vergiyi asıl borçluya yani vergi mükellefine rücu etme hakkına sahiptirler. Bununla birlikte bu kişilerin, vergi sorumluluğundan kaynaklanan ödevlerini yerine getirmemeleri nedeniyle kesilen cezalar ile gecikme zammını mükellefe rücu etmeleri mümkün değildir.
Vergi Sorumluluğunun Türleri
Her durumda vergi mükellefi yanında bir vergi sorumlusu var olmak zorunda değildir. Şöyle ki bazı hallerde sorumlu tarafından yerine getirilmesi gereken vergi ödevleri, bizzat mükellef tarafından yerine getirildiğinden ayrıca bir vergi sorumlusunun varlığına ihtiyaç yoktur. Dolayısıyla vergi sorumluluğundan ancak kanunlarla belirlenen hallerde söz etmek mümkündür.
Vergi Kesintisi Yapanların Sorumluluğu
VUK m.11’e göre “yaptıkları ve yapacakları ödemelerden vergi kesmeye mecbur olanlar, verginin tam olarak kesilip ödenmesinden ve bunlarla ilgili diğer ödevleri yerine getirmekten sorumludurlar”. İlgili kanunlarda kimlerin vergi kesmek zorunda oldukları belirtilmiştir. Örneğin GVK m.94 ile KVK m.15 ve 30’da sayılanlar vergi sorumlusu sıfatıyla ilgili hükümlerde belirtilen ödemelerden vergi kesintisi yapmak zorundadırlar. Bunun yanında katma değer vergisinde geniş kapsamlı olarak vergi kesintisi yapma sorumluluğuna yer verildiğini belirtmek gerekir. Benzer şekilde Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu m.17’de veraset yoluyla ve ivazsız intikaller için belirli hallerde öngörülen vergi kesintisi ile Damga Vergisi Kanunu m.19’da yer alan damga vergisinin istihkaktan kesinti yoluyla ödenmesini de bu kapsamda değerlendirmek gerekir.
Kanuni Temsilcilerin Sorumluluğu
Vergi hukukunda kanuni temsilcilerin sorumluluğunu “gerçek kişilerde kanuni temsilcilerin sorumluluğu” ve “tüzel kişilerde kanuni temsilcilerin sorumluluğu” olarak ikiye ayırmak mümkündür.
Bilindiği üzere vergi mükellefiyeti için kanuni ehliyet şart değildir. Bu itibarla kanuni ehliyeti olmayanların, VUK m.10’daki ifade ile “küçüklerin ve kısıtlıların” vergi ödevleri sorumlu sıfatıyla kanuni temsilcileri tarafından yerine getirilir. Kanuni ehliyeti olmayanların vergi ödevleri Türk Medeni Kanunu hükümleri çerçevesinde tayin edilen temsilciler tarafından yerine getirilir. Bu kapsamda küçüklerin yani ergin olmayanların velileri, ayırt etme gücüne sahip olmayanların vasileri ve kısıtlı olanların ise kayyımları vergi sorumlusu olarak kabul edilirler.
Gerçek kişi kanuni temsilcileri, vergi ödevlerini yerine getirmemeleri nedeniyle doğan ve mükelleften talep edilmesine rağmen ödenmeyen vergi aslından sorumludurlar. Ayrıca VUK m.332 gereğince kanuni ehliyeti bulunmayan mükellefler, kanuni temsilcilerinin vergi kanunlarına aykırı fiilleri nedeniyle cezaya muhatap olmazlar. Bu nedenler bahse konu fiiller nedeniyle kanuni temsilciler tarafından ödenen cezaların mükellefe rücu edilmesi mümkün değildir.
Tüzel kişilerde vergiye ilişkin ödevler gerçek kişi kanuni temsilciler tarafından yerine getirilir. Kanuni temsilciler tüzel kişilerin gerek vergi mükellefiyetinden ve gerekse vergi sorumluluğundan doğan ödevlerini yerine getirmek zorundadırlar.
Tüzel kişilerde kanuni temsilcinin kim olacağı tüzel kişinin türüne göre değişir. Örneğin anonim şirketlerde kanuni temsilci Türk Ticaret Kanunu (TTK) m.365 ve m.367 uyarınca yönetim kurulu başkanı veya üyeleri, limited şirketlerde ise TTK m.623 ve m.624 gereğince şirket müdürüdür. Diğer tüzel kişilerde kanunu temsilcinin tayini tabi oldukları yasal düzenlemelere göre belirlenir.
An Anonim şirketlerde kanuni temsilci TTK m.365 ve m.367 uyarınca yönetim kurulu başkanı veya üyeleri, limited şirketlerde ise TTK m.623 ve m.624 gereğince şirket müdürüdür.
Tüzel kişilerin ödenmeyen vergi borçları ve buna bağlı gecikme faizleri ve gecikme zamları öncelikle tüzel kişilerden talep edilir. Tüzel kişilerden kısmen veya tamamen tahsil edilemeyen vergi borçları için kanuni temsilciye başvurulur. Kanuni temsilciler ödedikleri vergi aslı, gecikme faizi ve gecikme zammını VUK m.10’a göre asıl borçlu olan tüzel kişiye rücu edebilirler.
Vergi cezalarında ise durum farklıdır. Para cezası türünden vergi cezaları da öncelikle tüzel kişiden talep edilir ve tahsil edilememesi halinde kanuni temsilciye başvurulur. Hürriyeti bağlayıcı cezalar yani hapis cezaları ise VUK m.333 gereğince fiili işleyen gerçek kişiye uygulanır.
Mirasçıların Sorumluluğu
VUK m.12’a göre ölüm halinde mükelleflerin ödevleri, mirası reddetmemiş kanuni ve mansıp (atanmış) mirasçılara intikal eder. Mirasçıların her biri miras hisseleri oranında vergi aslı, vergi aslına yürütülen gecikme faizi ve gecikme zammı ile tecil faizi ve pişmanlık zammından sorumlu olurlar. Cezalar ile cezalara yürütülen gecikme zammı ise mirasçılara geçmez, ölümle birlikte düşer.
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Sorumluluğu
VUK mük.m.227 uyarınca mükelleflerin vergi beyannamelerini imzalamaya yetkili olan serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavirler ile vergi kanunlarında yer alan muafiyet, istisna, yeniden değerleme, zarar mahsubu ve benzeri hükümlerden yararlanılmasını sağlayan tasdik raporunu düzenlemeye yetkili olan yeminli mali müşavirler bu kapsamda yaptıkları işlerden sorumludurlar. Zira bu kişiler, kendilerine verilen yetki çerçevesinde ortaya çıkan vergi kaybı, vergi cezası ve gecikme faizinin ödenmesinden mükellef ile birlikte müteselsilen (zincirleme) sorumludurlar.
Tasfiye Memurlarının Sorumluluğu
KVK m.17 uyarınca kurumların tasfiye edilmesinde vergi borçlarının ödenmesinden tasfiye memurları sorumludur. Tasfiye memurlarının vergi borçlarını ödemeden diğer alacaklılara ödeme yapması halinde karşılıksız kalan vergi alacakları, rücu hakkı saklı kalmak kaydıyla kendilerinden talep edilir.
Tapu Sicil Memurlarının Sorumluluğu
Tapu sicil memurları, Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu (VİVK) m.19 uyarınca miras yoluyla ve ivazsız (bedelsiz) olarak intikal eden gayrimenkullerden, veraset ve intikal vergisi ödenmemiş olanlarının devri halinde verginin ödenmesinden mirasçılarla beraber müteselsilen sorumludurlar.
Motorlu Araçların Devrinde Sorumluluk
Özel Tüketim Vergisi Kanunu m.13 uyarınca motorlu araçların ilk iktisabını, ithal veya teslimini gerçekleştirenler, öncelikle özel tüketim vergisinin ödendiğini gösteren belgeleri aramak zorundadırlar. Aksi halde ödenmemiş olan vergiden mükellefle birlikte müteselsilen sorumlu olurlar. Aynı şekilde Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu m.13 uyarınca motorlu araçların devrini gerçekleştiren noter, trafik sicil, liman sicil ve sivil havacılık sicil memurları bu işlemlerden önce motorlu taşıtlar vergisinin ödendiğine dair belgeleri istemek zorundadırlar. Aksi halde onlar da ödenmemiş olan vergiden mükellefle birlikte müteselsilen sorumlu olurlar.
Katma Değer Vergisinde Vergi Sorumluluğu
KDVK m.9’a göre mükellefin Türkiye’de ikametgahının, işyerinin, kanuni veya iş merkezinin bulunmaması halinde ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca gerekli görülen diğer hallerde vergi alacağını güvence altına almak için vergiye tabi işlemlere taraf olanlar veya mükellefin temsilcisi, vekili veya mükellef adına hareket edenler vergi alacağını ödemekten sorumlu tutulur.
D Diğer sorumluluk halleri, mirasçıların ölen kişinin vergi ödevlerinden sorumluluğu, tapu sicil memurlarının ödenmemiş veraset ve intikal vergisinden sorumluluğu, tasfiye memurlarının tasfiye edilen kurumun vergi borçlarından sorumluluğu, motorlu araç devrine yetkili olanların ödenmemiş özel tüketim vergisi ve motorlu taşıtlar vergisi borcundan sorumluluğu ve katma değer vergisinde sorumluluk olarak sıralanabilir.