Limited Şirkette Genel Kurul Nasıl Yapılır?
Yetkileri ve Yetki Sınırları
TTK. m.616/1’de, öncelikle genel kurulun devredilemez nitelikteki yetkileri sayılmış; TTK. m.616/2’de ise şirket sözleşmesinde öngörüldükleri takdirde genel kurulun devredilemez yetkileri arasına girecek konular belirtilmiştir. Genel kurul, münhasır (yalnızca kendisine özgü) olmayan yetkilerini müdürlere/ yönetim komitelerine bırakılabilir; fakat TTK. m.616’da sayılan münhasır nitelikteki yetkilerini bırakamaz.
Tek ortaklı limited şirketlerde, bu ortak genel kurulun tüm yetkilerine sahiptir (TTK m.616/3). Diğer organlara özgü yetkiler, üçüncü kişilerin hakları ve ortakların bireysel hakları (TTK m.622), genel kurulun yetkilerine sınır oluşturur.
Limited Şirkette Genel Kurul Toplantısı
Olağan ve olağanüstü olmak üzere iki tür toplantı vardır (TTK m.617). Genel kurul, müdür(ler), tasfiye memurları, mahkemenin izniyle tek pay sahibi, sermayenin en az onda birini oluşturan pay sahipleri (mahkemenin atayacağı kayyım aracılığıyla) tarafından toplantıya çağrılabilir. Ayrıca, limited şirketlerde genel kurul toplantı tutanaklarının, bakanlık temsilcisi tarafından imzalanmasına gerek yoktur.
Gündem, genel kurulu toplantıya çağıran tarafından belirlenir. Genel kurul toplantılarında gündeme bağlılık ilkesi geçerlidir. Gündemde bulunmayan konular genel kurulda müzakere edilemez ve karara bağlanamaz (TTK m.413). Çağrısız toplantı yapılması da mümkündür (TTK m.416).
Genel kurul, toplantı gününden en az onbeş gün önce toplantıya çağrılır (TTK m.414). Şirket sözleşmesi bu süreyi uzatabilir veya on güne kadar kısaltabilir (TTK m.617/2).
Limited Şirkette Toplantı Yapılmaksızın (Sirkülasyon/ Elden Dolaştırma Yoluyla) Genel Kurul Yapılması
Herhangi bir ortak görüşme isteminde bulunmadıkça, genel kurul kararları, ortaklardan birinin gündem maddesi ile ilgili önerisine diğer ortakların yazılı onayları alınmak suretiyle de verilebilir. Aynı önerinin tüm ortakların onayına sunulması kararın geçerliliği için şarttır (TTK m.617/4).