İdarenin Sorumluluğunun Şartları Nelerdir?
- Fiil: İdarenin sorumluluğuna gidilebilmesi için ortada zarar doğurucu bir tutum ve davranışın bulunması gerekir. İdarenin tutum ve davranışı bir etkinlik biçiminde olabileceği gibi hareketsiz kalma biçiminde de kendini gösterebilir.
- Kusur: Zarar doğurucu davranışın idareye bağlanması, başka bir ifadeyle zararı doğuran tutum ve davranışın idare adına ya da idare tarafından yapılmış olması gerekir. Zarar doğurucu davranışın idareye bağlanması olanağı yoksa idare ortaya çıkan zarardan sorumlu olmaz.
- Zarar: Gerçek bir zarar olmalıdır. Kamu yükümlülüğü biçimini almamalı, özel bir zarar niteliğinde olmalıdır. Ortada belli ve gerçek bir zarar olmadan idarenin sorumluluğuna gidilemez. Zarar maddi veya manevi nitelikte olabilir.
- Nedensellik Bağı: İdarenin sorumluluğuna gidilebilmesi için zarar ile idarenin eylem veya işlemi arasında illiyet bağının bulunması yani nedensellik ilişkisinin olması gerekir. Zarar ile zararı doğuran davranış arasında doğrudan doğruya bir ilişki bulunmalı, biri diğerinin uygun ve normal sonucu olmalıdır. Ancak sosyal risk kuramı gereğince nedensellik bağı aranmadan da idarenin sorumluluğuna gidilebilmektedir.