Mükellefler ve kendilerine vergi cezası kesilenler, tarh edilen vergiler ve kesilen cezalara karşı ilk derece mahkemesi olan Vergi Mahkemelerinde dava açabilirler. VUK.'nun 8. maddesi uyarınca vergi sorumluları da mükellef gibi sayıldığından, sorumlular da dava açabilirler. (VUK. 377. Md.) Vergi daireleri de takdir ve tadilat komisyonlarınca belirlenen matrahlara karşı dava açabilirler. Dava açma yetkisi vergi dairesi müdürüne aittir. (VUK. 277 Md.) Baroya kayıtlı avukat olması koşuluyla vekiller de asiller adına dava açabilirler.
Vergi mahkemelerinde dava açabilmek için VUK.'nun 378. maddesi hükmüne göre;
1.Verginin tarh edilmesi,
2.Cezanın kesilmesi,
3.Tadilat ve takdir komisyonları kararının tebliğ edilmiş olması,
4.Tevkif suretiyle alınan vergilerde istihkak sahiplerine ödemenin yapılmış ve ödemeyi yapanın vergiyi kesmiş olması gerekir.
Vergi mahkemelerinde dava açma süresi 30 gündür. Danıştayda ilk derece mahkemesi olarak iptal davası açılması için süre 60 gün, temyiz başvurusu için süre 30 gündür. Vergi Usul Kanununun Ek-7. Maddesi uyarınca, uzlaşmanın sağlanamamış olması durumunda, dava açma süresi geçmiş veya sürenin bitimine 15 günden daha az bir süre kalmışsa, dava açma süresi tutanağın tebliği tarihinden itibaren 15 gündür.
Yetkili vergi mahkemesi, 2577 sayılı Kanunun 37. maddesine göre uyuşmazlık konusu vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümleri tarh ve tahakkuk ettiren, zam ve cezaları kesen dairenin bulunduğu yerdeki vergi mahkemesidir. Dava dilekçesinin 2577 sayılı Kanunun 3 ve devamı maddelerindeki bilgileri ihtiva etmesi ve bu madde hükümlerince öngörülen usul prosedürüne uyulması gerekir. Davanın açılmasıyla vergi ve cezaların tahsil işlemleri durur. Bu konuda davacının talebine veya mahkemenin kararına gerek yoktur. (2577 Sk. 27/3. Md.) Vergi mahkemesinin tek hakimli olarak verdiği kararlarına karşı 30 gün içinde itiraz edilebilir. (2577 Sk. 45/1-2 Md.) İtiraz mercii Bölge İdare Mahkemesidir.
Danıştay, vergi mahkemelerinin tek hakimle verdikleri kararlan dışında kalan kararların temyiz merciidir. Temyiz süresi mahkeme kararının tebliği tarihinden itibaren 30 gündür. Temyiz dilekçesi de dava ve itiraz dilekçesindeki biçim koşullarına tabidir. Mahkemeye iki nüsha olarak verilen temyiz dilekçesi mahkemece karşı tarafa tebliğ edilir. Danıştay incelemesini, dosyadaki belgelere göre yapar.
Vergi daireleri, kendi aleyhlerine verilen kararlara karşı Maliye Bakanlığının olurunu almak kaydıyla temyiz yoluna başvurabilirler. Ancak, 291 Sıra No'lu VUK. Genel Tebliği ile vergi, resim ve harç asılları ile cezalan toplamı 50 milyar lirayı aşmayan ve temyiz edilmesinde yarar görülen ve dava açma süresinin bitimi 1.1.2001 tarihinden sonraya rastlayan vergi mahkemesi kararlarına karşı Maliye Bakanlığından olur alınmaksızın ilgili defterdarlıklar ve vergi dairesi başkanlıklarınca Danıştayda temyiz edilmesi uygun bulunmuştur.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 54. maddesi uyarınca Danıştay Dava Daireleri ve Vergi Dava Daireleri Genel Kurullarının temyiz üzerine verdikleri kararlar ile bölge idare mahkemelerinin itiraz üzerine verdikleri kararlar hakkında, bir defaya mahsus olmak kaydıyla kararın tebliğ gününden itibaren 15 gün içinde kararın düzeltilmesi yoluna gidilmesi mümkündür. Ancak, bu yola gidilebilmesi için;
Kararın usul ve kanuna aykırı bulunması veya kararın esasına etkisi olan iddia ve itirazların kararda karşılanmamış olması veya bir kararda birbirine aykırı hükümler bulunması ya da hükmün esasını etkileyen belgelerde hile ve sahtekarlığın ortaya çıkarılmış bulunması gibi nedenlerden birinin varlığı gerekir.