TÜRK MEDENİ YASASI MADDE 732.- Paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması halinde, diğer paydaşlar analım hakkını kullanabilirler.
MADDE 733.- Cebr artırmayla satışlarda onalım hakkı kullanılamaz.
Onalım hakkından feragatin resmi şekilde yapılması ve tapu kütüğüne şerh verilmesi gerekir. Belirli bir satışta ön alım hakkını kullanmaktan vazgeçme, yazılı şekle tabidir ve satıştan önce veya sonra yapılabilir.
Yapılan satış, alıcı veya satıcı tarafından diğer paydaşlara noter aracılığıyla bildirilir.
Onalım hakkı, satışın hak sahibine bildirildiği tarihin üzerinden üç ay ve her halde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşer.
MADDE 734.- Onalım hakkı, alıcıya karşı dava açılarak kullanılır.
Onalım hakkı sahibi, adına payın tesciline karar verilmeden önce, satış bedeli ile alıcıya düşen tapu giderlerini, hakim tarafından belirlenen süre içinde hakimin belirleyeceği yere nakden yatırmakla yükümlüdür.
MADDE 735.- Tapu kütüğüne şerh verilen sözleşmeden doğan onalım hakkı şerhte belirtilen sürede ve belirtilen koşullara göre her malike karşı kullanılabilir. Kütükte koşullar belirtilmemişse taşınmazın üçüncü kişiye satışındaki koşullar esas alınır.
Şerhin etkisi her durumda, şerhin verildiği tarihin üzerinden on yıl geçmekle sona erer.
Yasal onalım hakkının kullanılmasına ve vazgeçmeye ilişkin hükümler sözleşmeden doğan onalım hakkında da uygulanır.
MADDE 736.- Tapu kütüğüne şerh verilen alım ve geri alım hakları, şerhte belirtilen süre içinde her malike karşı kullanılabilir.
Şerhin etkisi, her durumda, şerhin verildiği tarihin üzerinden on yıl geçmekle sona erer.
Taşınmaz mülkiyetinin yasadan doğan kısıtlamaları, tapu kütüğüne yazılmadan da etkili olacaktır. Bu kısıtlamaların ortadan kaldırılması yahut değiştirilmesi bunlara ait sözleşmelerin resmi biçimde düzenlenerek tapu kütüğüne (şerh) işaret konulması koşuluna bağlıdır. Kamu yaran için konulan kısıtlamalar kaldırılamaz ve değiştirilemez.
Paylı (müşterek) mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payının tamamını veya bir kısmını üçüncü kişiye satması durumunda, diğer paydaşlar onalım (şuf a) hakkını kullanabileceklerdir.
Cebri artırmayla yapılan satışlarda onalım (şuf a) hakkı kullanılamayacaktır.
Onalım hakkından vazgeçilebilir. Bunun için, vazgeçmenin resmi şeklinde (yani Noter veya tapuda) yapılması ve tapu kütüğüne yazılması (şerh verilmesi) zorunludur. Belirli bir satışta onalım hakkını kullanmaktan vazgeçme, yazılı şekle bağlı olup satıştan önce veya sonra yapılabilir.
Yapılan satış, alıcı veya satıcı tarafından diğer paydaşlara noter aracılığı ile bildirilecektir. Bu hüküm kaldırılan Medeni Yasının 658 ve 659'uncu maddelerinde öngörülmemişti. Yeni kabul edilen Türk Medeni Yasasının 733'üncü maddesiyle hüküm altına alınmıştır. Böylece de, paydaşların hakları korunmak istenmiştir. Olumlu bir kuraldır.
Onalım hakkı, satışın hak sahibine bildirildiği günden itibaren (3) ay ve her halde satış gününden itibaren (2) yıl geçmekle düşecektir. Burada açıklanan süre hak düşürücü süredir. Yasa koyucu Eski Yasadaki (1) aylık dava açma süresini (3) aya çıkarmış ve (10) yıllık süreyi de (2) yıla indirmiştir. Böylece hem dava ekonomisi, hem de zaman ekonomisinin göz önünde tutulması amaçlanmıştır.
Onalım hakkı, alıcıya karşı dava açılarak kullanılır. Onalım hakkı sahibi, mahkemece dava haklı bulunduğu takdirde, adına tescili karan verilmeden önce, tapu dairesinde alıcının ödediği harcamalar (vergi ve resimler)'la satış bedeli, mahkemece davacı tarafından belirlenen süre içinde, yine belirlenen yere yahut bankaya nakit olarak yatınlacaktır. Bu husus yerine getirilmeden davanın kabulüne karar verilemez.
Tapu kütüğüne yazılan (şerh verilen) sözleşmeden doğan onalım hakkı, şerhte belirtilen sürede ve belirtilen koşullara göre her malike karşı kullanılabilecektir. Ancak şerhte (yazımda) koşullar açıklanmamışsa, o takdirde, taşınmazın 3. kişiye satışındaki koşullar esas alınacaktır.
Tapu kiitüğündeki bu şerhin etkisi yazıldığı günden itibaren (10) yıl geçmekle sona erecektir.
Yasal onalım hakkının kullanılmasına ve vazgeçmeye ait kurallar, sözleşmeden doğan onalım hakkında da uygulanacaktır.
Tapu kütüğüne yazılan (şerh verilen) alım ve geri alım haklan, yazımda belirtilen süre içinde her malike karşı kullanılabilir. Bu şerhin (yazımın) etkisi, verildiği günden itibaren (10) yıl geçmekle son bulacaktır.
Sözleşmeden doğan onalım (şuf a) hakkı davaları uygulamada hiç söz konusu olmamaktadır. Yani bu tür davalar açılmamakta, açılsa bile çok ender görülmektedir. Asliye Hukuk ve Sulh Hukuk Mahkemelerinde geniş bir yer alan onalım davaları genellikle Yasal onalım davalarıdır. Dava değerine göre görevli mahkeme belirlenmektedir. Yasal onalım hakkı yenilik doğuran, inşai bir haktır. Yasal onalım hakkı, taşınmaz mülkiyetinin yasadan doğan kısıtlanmalarından biri olduğu Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 26.9.1990 günlü E. 6/321 - K. 45 sayılı kararıyla da açıklanmaktadır.
Onalım (şuf a) bedeline göre belirlenir. Onalım bedeli 5.910 YTL veya daha az ise, Sulh Hukuk Mahkemesi 5.910 YTL'den fazla ise Asliye Hukuk Mahkemesi görevli Mahkemedir.
Önalıma konu, taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi, yetkili Mahkemedir.
Paylı (müşterek) mülkiyette payını satan paydaş dışında kendisine pay satışı bildirilen pay sahibi veya pay sahipleri.
Önalıma konu taşınmaz payını satın alan kişi veya kişiler.
Onalım hakkı, satışın (hak sahibine) Davacıya bildirildiği günden itibaren (3) ay ve her halde satış gününden itibaren (2) yıl geçmekle düşer. Bu süre zamanaşımı değil hak düşürücü süredir. Sürelerin geçirilmesiyle artık onalım hakkının kullanılması yani onalım davası açılması mümkün değildir. Eski yasadaki 1 aylık süre Yeni yasada 3 aya çıkarılmış, ayrıca satış gününden itibaren 2 yıl süre tanınmıştır.