TÜRK MEDENEİ YASASI MADDE 477- Temsil kayyımlığı, kayyımın yapmakla görevlendirildiği işin bitirilmesiyle sona erer.
Yönetim kayyımlığı, kayyımın atanmasını gerektiren sebebin ortadan kalkması veya kayyımın görevden alınmasıyla sona erer.
Yasal danışmanlık, vesayetin kaldırılmasına ilişkin hükümler uyarınca vesayet makamının kararıyla sona erer.
MADDE 478- Atamanın ilân edilmiş olması veya vesayet makamının gerekli görmesi hallerinde, kayyımlığın sona erdiği de ilân olunur.
Açıklama
Türk Medeni Yasasının 477'nci maddesi kayyımlığın, kayyımın atanmasını gerektiren sebebin ortadan kalkması ya da kayyımın görevden alınması ile sona ereceğini öngörmüştür. Vesayet makamı Sulh Hukuk Mahkemesi olduğuna göre, kayyımlığın kaldırılmasında görevli mahkeme vesayet makamı olan Sulh Hukuk mahkemesidir.
Temsil kayyımlığı ortaklığın giderilmesi satış kararının kesinleşmesiyle sona erer.
Yönetim kayyımlığı, kayyımın atanmasını gerektiren nedenlerin ortadan kalkmasıyla sona ereceği gibi, kayyımın görevden alınmasıyla da son bulur.
Kayyımlığın kaldırılması ve bedelin tahsili davasında, mahkemece, tefrik kararı verilmeli, bedelin tahsili davası ise görevli mahkemenin değere göre belirlenmesi bakımından Sulh veya Asliye Hukuk Mahkemesinde görülmelidir.
Sulh Hukuk mahkemesi (vesayet makamı olarak) görevlidir.
Kendisine kayyım atanmış kişinin yerleşim yeri vesayet makamı (Sulh Hukuk mahkemesi) yetkilidir. Yönetim kayyımının kaldırılması davasında yetkili
mahkeme, malvarlığının büyük bölümünün yönetildiği ya da temsil edilen kişinin payına düşen malların bulunduğu yer vesayet makamı (yani Sulh Hukuk Mahkemesi) olacaktır.
Atanmış kayyım.