Damga Vergisinde Özel Usulsüzlük Cezası (VUK. 355. MD) Nedir?
Damga Vergisinde Özel Usulsüzlük Cezası (VUK. 355. MD) Nedir?
"V.U.K.'nun 2365 sayılı kanunla değişik 355. Maddesine göre;
- Damga Vergisi mevzuuna giren kağıtlar ile ilanlara yapıştırılan pullar, Damga Vergisi Kanununun belli ettiği şekilde iptal edilmemişse, iptal edilmemiş olan pulların kıymeti üzerinden maktu vergilerde yüzde 50, nispi vergilerde yüzde 10 vergi cezası kesilir. Bu hüküm, resmi daireler, noterler, bankalar ve anonim şirketlerle 3659 sayılı kanuna tabi kurumlara ve derneklere ibraz edilen veya gönderilen kağıt ve ilanların iptal edilmemiş pullan hakkında uygulanamaz.
- Damga vergisi ilgili vergi kanununda belli edildiği şekilde ifa edilmeyen hallerde maktu vergilerde verginin yüzde 50'si ve nispi vergilerde yüzde 10'u nispetinde usulsüzlük cezası verilir."
V.U.K. 'nun 3239 sayılı kanunla değişik 356. maddesine göre de;
- Resmi daireler, noterler, bankalar ve anonim şirketlerle 3659 sayılı kanuna tabi kurumlara ve derneklere ibraz edilen veya gönderilen ve pullan vergi kanununun belli ettiği şekilde iptal edilmemiş bulunan evrakı, pullarını resmi mühür veya damga vaz'ı suretiyle iptal etmeden muameleye koyanlar adına her varaka için 35.000'er lira ceza kesilir. Ancak müteaddit nüsha olarak tanzim edilmiş olan evrak için bu fıkra gereğince her şahıstan alınacak cezanın toplam 1.700.000 lirayı geçemez.
- (Damga Vergisi Kanununun 31/7. maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır.)
- Pulsuz veya pulu noksan kağıtları, usulen resmi veya para cezası tahsil
edilmeden tasdik eden veya örneklerini çıkarıp veren noterler adına her kağıt için
170.000 lira ceza kesilir.
- (Damga Vergisi Kanununun 31/7. maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır.)