Adi Şirkette Ortakların Değişmesi ve Sonuçları Hakkında Önemli Bilgiler

Kişi ortaklığı niteliğinin doğal sonucu olarak, adi şirkette ortakların değişmesi çok zordur. Çünkü bu gibi değişiklikler, ortaklık sözleşmesinin değişmesini ge­rektirmekte, sözleşme değişiklikleri de ortakların oybirliğine ihtiyaç göstermekte­dir. Ancak, ortaklık sözleşmesinde, ortakların oybirliği yerine, başka bir yetersayı (çoğunluk) öngörülebilir (TBK m.624).

Yeni Ortak Alımı ve Alt Katılım

TBK m.632 uyarınca, şirkete yeni bir ortak alınması, bütün ortakların rızasına bağlıdır. Ortaklardan birisinin, tek taraflı olarak bir üçüncü kişiye payını devret­mesi veya payına üçüncü kişiyi ortak etmesi hâlinde de bu üçüncü kişi ortak sıfa­tını kazanamaz fakat diğer ortaklar rıza gösterirse üçüncü kişi ortak sıfatına sahip olur.

Ortaklıktan Çıkma ve Çıkarılma

TBK m.633, adi ortaklıktan çıkmayı ve çıkarılmayı belli neden ve şartlara bağ­lamış, ayrıca, çıkma ve çıkarılmaya bağlı olarak da bazı sonuçları düzenlemiştir.

Yasal Durum ve Öngörülen Nedenler

Çıkma ve çıkarılma nedenleri bakımından kanun yanında, ortaklık sözleşmesi hükümlerine de bakmak gerekir.

Kanun

TBK m.633’te öngörülen hüküm uyarınca; bir ortağın fesih bildiriminde bulun­ması, kısıtlanması, iflâsı, tasfiyedeki payının cebrî icra yoluyla paraya çevrilmesi veya ölmesi hâlinde, sözleşmede ortaklığın diğer ortaklarla devam edeceğine iliş­kin bir hüküm varsa, bu durumlardan biri gerçekleştiğinde, o ortak veya temsilci­si ya da ölen ortağın mirasçısı ortaklıktan çıkabilir veya diğer ortaklar tarafından yazılı olarak yapılacak bir bildirimle ortaklıktan çıkarılabilir (TBK m.633).

Ortaklık Sözleşmesi

Kanunda sayılan bu hâller dışında da çıkarılmayı gerektiren nedenler bakımın­dan sözleşmeye hüküm konunabilir. Bu nedenler, aynı zamanda ortaklığın hak­lı nedenle feshine (TBK m.639, b.7) yol açacak nitelik taşıyabilir. Ortaklığı sona erdirmek yerine ilgili ortağı çıkarmak, diğer ortaklar için tercih nedeni olabilir. Bu açıdan, sözleşmede bazı çıkarılma nedenleri öngörülmüş ve özellikle haklı ne­denle çıkarmaya ilişkin hüküm konulmuş olup olmadığına bakılmalıdır. Böyle bir hüküm varsa, o hükme göre davranmak gerekir.

Çıkma ve Çıkarılmaya Bağlı Sonuçlar

Ortaklık Payının Tasfiyesi

Bir ortağın ortaklıktan çıkması veya çıkarılması durumunda payı, diğer ortaklara payları oranında kendiliğinden geçer. Diğer ortaklar, ortaklıktan çıkan veya çıka­rılan ortağa, kullanımını ortaklığa bıraktığı eşyayı geri vermekle yükümlü olduk­ları gibi, kendisini ortaklığın muaccel borçlarından doğan müteselsil sorumlu­luktan kurtararak ortak sıfatının sona erdiği tarihte ortaklık tasfiye edilmiş olsay­dı ödenmesi gereken tasfiye payını ödemekle yükümlüdürler. Ortaklığın henüz muaccel olmayan borçları için diğer ortaklar, çıkan veya çıkarılan ortağı borçtan kurtarmak yerine, kendisine bir güvence verebilirler. Çıkan veya çıkarılan ortağın tasfiye payı, ortaklık sıfatının sona erdiği tarih itibarıyla, mali işlerde uzman bir kişiye hesaplattırılır. Tarafların uzman kişi üzerinde anlaşamamaları durumunda bu kişi, hâkim tarafından atanır (TBK m.634).

Ortaklık Malvarlığının Yetersizliği

Ortaklık sıfatının sona erdiği tarihte, ortaklığın malvarlığı, borçlarını karşılamaya yet­mezse çıkan veya çıkarılan ortak, payına düşen borç tutarını, zarara katılmaya ilişkin düzenlemeler çerçevesinde diğer ortaklara ödemekle yükümlüdür (TBK m.635).

Tamamlanmamış İşler

Çıkan veya çıkarılan ortak, ortak olduğu dönemde henüz sonuçlanmamış işler­den doğan kâra veya zarara katılır. Ortaklık sıfatı sona eren kişi, o hesap yılı sonu itibarıyla, tamamlanmış olan işler sebebiyle varsa ortaklıktan kendisine düşecek kâr payını; devam eden işler hakkında da gerekli bilgiyi isteyebilir (TBK m.636).

Leave a comment

error: Content is protected !!